Alt tag

Vanlige symptomer på ulike stadier av perifer arteriesykdom

 

Det kan gjøre vondt å ha perifer arteriesykdom. Ved claudicatio intermittens er smertene krampelignende og oppstår først og fremst når du beveger deg. Å hvile en stund pleier å hjelpe, men når du anstrenger deg på nytt, kommer de tilbake. Symptomene varierer etter hvilken type perifer arteriesykdom du har.

 

Asymptomatisk perifer arteriesykdom

Asymptomatisk (symptomfri) perifer arteriesykdom betyr at du har nedsatt blodtrykk i bena. Det kan du ha uten å merke noen vanlige symptomer, for eksempel smerte når du beveger deg. Derimot kan du i stedet kanskje få nedsatt eller endret følelse i benet, dovning eller ubehagsfølelse. Ofte oppdages perifer arteriesykdom som er asymptomatisk eller med vage symptomer i forbindelse med at en lege undersøker blodomløpet og ser at det er ulikt blodtrykk i armen og benet. Til tross for mindre tydelige symptomer vet
man fra forskningen at også asymptomatisk perifer arteriesykdom betyr økt risiko for alvorlige hjerte- og
karhendelser.

 

Symptomer ved claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, som på folkemunnen ofte kalles for røykeben, oppstår på grunn av åreforkalkning, og dette fører til innsnevringer i bekken- og benarteriene. Innsnevringene
gjør det vanskeligere for blodet å transportere næring og oksygen til musklene. Da dannes det melkesyre, og det gjør vondt. Vanligvis oppstår smertene i leggene, men de kan også kjennes i lår og hofter.

Det vanligste symptomet er smerter når du går eller løper, noe som tvinger deg til å stoppe. Etter at du har hvilt en stund, slutter det å gjøre vondt.

 

Symptomer ved kronisk kritisk iskemi

Kronisk kritisk iskemi er den minst forekommende, men alvorligste formen for perifer arteriesykdom. Iskemi betyr lokal oksygenmangel i vevet, og smertene er kontinuerlige og føles også i hvilende tilstand. Det er ofte verst om natten. Blodsirkulasjonen er såpass nedsatt at det kan forekomme vevsdød (koldbrann) og sår, som oftest på fremfoten eller tærne.