Alt tag

Gangøvelsene som reduserer plagene

Enkle gangøvelser kan hjelpe deg å redusere smerten og gå lenger. Ved gangtrening kan også det generelle velværet og kondisjonen forbedres.

Innendørs på tredemølle eller utendørs, med eller uten staver, hva du enn foretrekker, er gangtrening en god måte å øke den smertefrie gangstrekningen på. Intensiteten og antall treningsøkter avhenger av hvilken type perifer arteriesykdom du er diagnostisert med, og din helseprofil ellers. Snakk med legen din hvis du er usikker på hvilket nivå du bør legge treningen. Hvis helsetilstanden tillater det, er
det gunstig å drive gangtrening ca. en halvtime til en time, tre ganger i uken.

 

Reduser plagene

Treningen går ut på å gå til du kjenner påtakelige smerter i benet. Da stopper du og hviler til smertene har avtatt, og deretter fortsetter du gåturen. For å komme i gang med og gjennomføre treningen kreves det støtte og motivasjon. Å trene i gruppe kan gjøre at det føles litt lettere. Etter drøyt tre måneder bør du se resultater og fremfor alt ha økt den smertefrie gangstrekningen.


Å fortsette å gå selv om du har smerter, kan være vanskelig og føles ille. Impulsen til å stoppe er sterk. Da er det viktig å huske at sykdommen ikke forverres av trening. Tvert imot kan trening forbedre prognosen i betydelig grad. Også andre treningsformer har en positiv effekt på både smertefri gangstrekning og risikoen for hjerte- og karhendelser.