Alt tag

Bensmerter og hjerte

 

Det er viktig å behandle perifer arteriesykdom. Åreforkalkning, som er den vanlige årsaken, rammer nemlig i ulik grad hele arteriesystemet. Da øker risikoen for fremtidige hjerte- og karhendelser, særlig hvis du samtidig har krampe, i bena eller hvis du tidligere har hatt hjerteinfarkt eller slag.

 

En stor del av behandlingen går ut på aktivt å påvirke de generelle risikofaktorene som gir åreforkalkning. Dette er røyking, fysisk inaktivitet og overvekt, høyt blodtrykk, høye verdier av blodfett og høyt blodsukker.

 

Forebyggende tiltak som reduserer risikoen

Det viktigste tiltaket for å forebygge alvorlige komplikasjoner av perifer arteriesykdom er å slutte å røyke. Studier har vist at risikoen for røykere for å utvikle claudicatio intermittens (røykeben) er nesten dobbelt så stor som risikoen for å rammes av angina pectoris (brystsmerter grunnet åreforkalkning i kranspulsåre). Ved å slutte å røyke reduserer du risikoen for amputasjon og en for tidlig død på grunn av
karkomplikasjoner. Hvis du røyker og har vanskelig for å slutte, kan fastlegen hjelpe deg.


Det er også viktig at du beveger deg og spiser bedre. Treningen består først og fremst av gåturer. Når du begynner å få vondt etter å ha gått et stykke, skal du prøve å fortsette en stund til før du stopper. Jo oftere og lenger du går, desto bedre. Eventuelle hjerteplager må avgjøre hvor mye du kan anstrenge deg. Helst skal du forsøke å komme deg ut og gå en halvtime minst tre ganger i uken. Hvis du har vanskelig for å komme ut og gå eller i kombinasjon med gåturer, er tåhevinger en god måte å trene leggmusklene.

 

Hvis du samtidig har diabetes, er det viktig at du får hjelp tilå pleie sykdommen på beste måte. Med riktig behandling mot høyt blodtrykk kan du sannsynligvis forebygge dårligere blodsirkulasjon. Fastlegen din kan hjelpe deg til å få riktig behandling av forhøyet blodtrykk og eventuell diabetes. Det finnes også forebyggende legemidler som beskytter kroppen mot alvorlige komplikasjoner. Snakk med legen for å finne en behandlingsmetode som passer deg.