Alt tag

Hva er perifer arteriesykdom?

Perifer arteriesykdom (åreforkalkning i bena) er vanlig og betyr at du kan ha krampe i bena, særlig når du går. Åreforkalkningen resulterer i trangere pulsårer i bena. Innsnevringene gjør det vanskeligere for blodet å passere.

Ved perifer arteriesykdom blir arteriene som forsyner bena med oksygen- og næringsrikt blod, rammet av innsnevringer. Blodsirkulasjonen blir dårligere, og oksygenmangelen i bena fører til at det dannes melkesyre. Du får da en krampelignende smerte som ofte kjennes mest i leggmusklene.

Hvis du er ute og går, må du kanskje stoppe en stund på grunn av smertene. Det er også vanlig å oppleve en plutselig svakhet eller tretthet i benmusklene.

Åreforkalkning er sjelden isolert til en viss del av kroppen. Det gjør at perifer arteriesykdom i mange tilfeller betyr økt risiko for hjerteinfarkt og slag. Perifer arteriesykdom kan derfor føre til en for tidlig død.

 

Tre stadier av perifer arteriesykdom

Ved den mildere formen for perifer arteriesykdom er symptomene litt vagere eller ikke til stede. Asymptomatisk perifer arteriesykdom oppdages derfor vanligvis på for eksempel legesenteret ved at blodtrykket måles i både bena og armerne. Også asymptomatisk perifer arteriesykdom betyr en tydelig økt risiko for alvorlige akutte hjerte- og karhendelser.

Ved forverring av trange pulsårer i bena oppstår det smerter i bena når du løper eller går, og de er så store at du må stoppe. Dette blir bedre ved hvile. Derfor kalles dette stadiet av perifer arteriesykdom for claudicatio intermittens (bokstaveligt «periodisk halting».

På folkemunnen kalles det for røykeben eller vinduskikkersykdom. Smertene føles oftest i leggen, men kan også sitte i lår og hofte.

Det tredje og mest alvorlige stadiet av perifer arteriesykdom er kronisk kritisk iskemi. Da er det smerter også når du hviler. På grunn av den nedsatte blodsirkulasjonen oppstår det sår eller vevsdød, såkalt koldbrann, på foten. Uten karkirurgiske inngrep betyr kronisk kritisk iskemi høy risiko for
amputasjon. De som lider av denne typen perifer arteriesykdom har ofte også diabetes.