Denne siden er kun beregnet for helsepersonell

Alt tag

Skrevet av fastlege Marianne Natvik. Publisert november 2021

Kan hormonspiralen bidra til økt livskvalitet?

Vi har alle mange ting å huske på i hverdagen. For den unge, den ammende og den aktive kvinnen, med alt annet hun vil og må bruke tiden sin på, vil god prevensjon kunne bidra til god helse. Å huske på å ta en pille hver dag fungerer flott for noen, men for andre er det en lettelse å ikke måtte være avhengig av en daglig handling for å ha sikker prevensjon.


Helsemyndighetene oppfordrer oss til å tilby kvinner LARC’er, langtidsvirkende reversibel prevensjon. Fordi den gir høy sikkerhet, ingen risiko for brukerfeil og har lang virketid.

Men vi er alle forskjellige. Kvinner har ulike behov og tanker om hva som er best for hennes liv og kropp. Noen ønsker ikke hormoner, andre utnytter den hormonelle prevensjonsmetoden ikke bare til prevensjon, men også til å få kontroll på blødninger. Å følge naturlig syklus tett, fungerer for noen. Kondom fungerer for andre.

Alt tag

Fastlege Marianne Natvik

I rådgivning rundt prevensjonsmetoder gjelder alltid: Kvinnen skal selv velge ut fra hva hun tenker er rett for seg. For at valget må være reelt, må hun vite om tilgjengelige alternativer. P-piller krever oppmerksomhet hver dag. P-plaster ukentlig, p-ring månedlig, p-stav hvert 3. år og spiral, hormon eller kobber, hvert 3.2, 5.3 eller 6. år.1,4

Alternativene er mange, og vi som helsepersonell, må være oppdaterte. Vi må vite hva hun kan velge mellom og informere henne om alternativene. Dette krever at vi har denne kunnskapen og at vi har ferdighetene for de ulike prevensjonsmetodene, slik at valget hennes ikke begrenses.

Denne teksten løfter frem hormonspiralen som et av alternativene. En LARC med varighet i 32, 53 eller 61,4 år avhengig av type. Med ulike størrelser. Relativt samme pris. Som kan benyttes av kvinnen er ung til hun kommer forbi overgangsalderen.
 

Vi vet at det fungerer fint å gi hormonspiral til kvinner som ikke har fått barn.

For den unge kvinnen kan en spiral gi frihet. Med mindre blødning kan hun slippe tanken på å bli uønsket gravid og samtidig gi kroppen lite hormoner. For mange kvinner kan dette ha betydning for livskvalitet.

De aller fleste blør mindre med hormonspiral. Det er vanlig med uregelmessige blødninger de første månedene etter innsetting, men dette roer seg for de fleste. Om hun ønsker minst mulig hormoner og fortsatt en opplevelse av syklus med regelmessige blødninger, kan Jaydess være et alternativ, da denne gir amenore hos færre kvinner enn de andre spiralene2. Om hun ønsker minst mulig blødninger er en av de andre spiralene et alternativ.
 

Hormonspiralens påvirkning på blødningsmønsteret

Tallene er hentet fra preparatomtalene i Felleskatalogen.

Mirena:

  • Utgangen av 1. året:
    oligomenore 57%, amenore 16%.1
  • Utgangen av 6. året:
    oligomenore 31%, amenore 24%.1
     

Jaydess:

  • Utgangen av 3. året:
    oligomenore 22,3%, amenore 11,6%.2

Kyleena:

  • Utgangen av 1. året:
    oligomenore 26%, amenore 12%.3
  • Utgangen av 5. året:
    oligomenore 26,4%, amenore 22,6%.3
     

Levosert:

  • Hos kvinner i fertil alder utvikles gradvis oligomenoré og/eller amenoré hos ca. 20%. Innlegget gir vanligvis markant reduksjon i menstruasjonsblødning innen 3-6 måneder. 4


 

Vi vet at hormonspiral er en god prevensjonsmetode for kvinner som ammer.

Spiralen kan settes inn 6 uker etter fødsel og for den ammende kvinnen påvirker ikke spiralen ammingen1,2,3,4. Hun får trygghet for å ikke bli gravid i en periode der det skjer mye rundt henne. Det påvirker livskvalitet.

 

Vi vet at hormonspiralens påvirkning på endometriet er god støtte for kvinner på vei mot overgangsalderen.

Den vil redusere blødningsforstyrrelser i en periode der hormonnivåene svinger mer uregelmessig. I denne perioden har mange kvinner uregelmessige blødninger med varierende mengde. Det kan blø ofte og lite eller komme blødninger som oppleves som fossefall med lange mellomrom. Hormonspiralen kan bidra til mindre blødninger og mer forutsigbarhet i denne perioden. Å få kontroll på blødningsmønsteret og blodtapet med mulig jernmangel kan gi bedre livskvalitet for kvinnene som preges av dette.

 

Vi vet at hormonspiralen Mirena i tillegg til prevensjon også har indikasjon for beskyttelse av endometriet om hun trenger østrogenbehandling mot plager i overgangsalderen.

Skulle menopausale symptomer påvirke livskvaliteten hennes kan hun få hjelp av østrogentilskudd. Østrogenet vil stimulere endometriet og gi økt risiko for endometriecancer. Denne risikoen reduseres med Mirena hormonspiral så lenge den er under 5 år gammel.1
 

Tips ved innsetting av hormonspiral

1) Tro på deg selv. Dette er en prosedyre vi kan lære oss. Se på Youtube (https://youtu.be/gmQiLNgqtBk) eller besøk sidene om innføring her og øv på dukker. Gå på kurs. Dette er en ferdighet det er gøy og nyttig å kunne.

2) Om kvinnen er urolig for smerter ved innsetting møter vi henne i dette. Det kan være noe ubehag, men det skal ikke vare lenge og gjør at hun har god og trygg prevensjon i flere år fremover.

3) Det kan hjelpe mot smerter om kvinnen tar paracet og/eller ibux 1 time før spiralinnsetting.

4) Som alltid ved gynekologiske undersøkelser, hun må ake seg så langt ut på stolen at hun nesten føler hun faller ut.

5) Kjenn på uterus før spiralinnsetting med bimanuell palpasjon. Hvordan ligger uterus? Sikt i riktig retning med spiralen når den settes inn.

6) Bruk kuletang ut fra din erfaring og kompetanse. Du har bedre kontroll på uterus med kuletangen. Et triks kan være å be kvinnen hoste når du setter på tangen, da avledes hun, slik at hun ikke kjenner så mye.

7) Benytt sondemål for å måle uterinhulen. Det finnes små engangs sondemål å få kjøpt. Når vi selger inn liten spiral, er det lurt at vi ikke sonderer med tykke sondemål.

8) Ikke vær redd for å ikke få det til. Refusjonsavtalen gjør at du får ny spiral om spiralen ikke kommer på plass. Det kan være lurt å ha en ekstra spiral på kontoret, så kan du gjøre et nytt forsøk i samme time om det passer seg. Spiralen erstattes når du sender inn skjema. (https://pharma.bayer.no/ius-erstatningsskjema)

9) WHO sin app (https://www.who.int/news/item/29-08-2019-new-app-for-who-s-medical-eligibility-criteria-for-contraceptive-use) kan bidra til prevensjonsveiledningsstøtte for helsepersonell.

Alt tag

Vil du ha trening i innsetting?

Bayer tilbyr gratis trening i spiralinnsetting. Trening blir utført på dine pasienter av helsepersonell med erfaring i spiralinnsetting.

Les mer
Alt tag

Last ned materiell fra Kvinnehelse

Last ned brosjyrer om våre spiraler, prevensjon generelt og annen nyttig informasjon for pasientene dine.
 

Les mer
Alt tag

Kyleena hormonspiral

Lær alt om fordelene med Kyleena langtidsvirkende prevensjon her

 

Les mer


Denne artikkelen er skrevet av fastlege Marianne Natvik på oppdrag fra og finansiert av Bayer AS. Godgjørelsen for arbeidet er satt i henhold til interne retningslinjer og baserer seg på Fair Market Value. Marianne Natvik har også tidligere holdt faglige presentasjoner for Bayer AS.

Referanser:
1) Mirena SPC 10.2021
2) Jaydess SPC 10.2021
3) Kyleena SPC 10.2021
4) Levosert SPC 10.2020

Gupta JK, Daniels JP, Middleton LJ, Pattison HM, Prileszky G, Roberts TE, et al. A randomised controlled trial of the clinical effectiveness and cost-effectiveness of the levonorgestrel-releasing intrauterine system in primary care against standard treatment for menorrhagia: the ECLIPSE trial. Health Technol Assess. 2015;19(88):i-118.

For mer informasjon se felleskatalogtekst: 

https://www.felleskatalogen.no/medisin/mirena-bayer-ab-561575?markering=1 https://www.felleskatalogen.no/medisin/kyleena-bayer-ab-631459?markering=1 https://www.felleskatalogen.no/medisin/jaydess-bayer-ab-581310?markering=1 https://www.felleskatalogen.no/medisin/levosert-gedeon-richter-602242