Slik kan du oppdage tidlige tegn på våt aldersrelatert makula degenerasjon (vAMD)

Bli kjent med Grethe, hvordan hun oppdaget symptomer på vAMD og kom til behandling før sykdommen utviklet seg.

Les historien og se video som praktisk viser deg hvordan du selv kan teste synet. Har du symptomer eller generelle bekymringer for synet, ta kontakt med optiker eller lege.

Visste du at du enkelt kan teste synet og oppdage skjeve linjer i hjemmet ved å se på for eksempel flisene på badet eller en flaggstang?

Grethes historie

Grethe er en aktiv 75-åring som trives med hagearbeid og turer i skog og mark, i tillegg til å tilbringe tid med familie og venner. 

Nylig ble Grethe oppmerksom på at hun ikke ser like klart som tidligere. Hun snubler oftere når hun er på tur i skogen, og hun synes det er mer utfordrende å lese bøker for barnebarna. Til å begynne med tenkte hun ikke så mye over det,- det er sikkert bare alderen liksom. Men da hun i tillegg merket at ansikter ble uklare og rette linjer begynte å bølge seg, følte hun at noe var galt.

Etter et besøk hos optiker ble Grethe henvist videre til øyelege. Der ble hun diagnostisert med våt aldersrelatert makula degenerasjon, såkalt våt AMD. Våt AMD er en tilstand som påvirker det sentrale synet og er en av hovedårsakene til synshemming i den vestlige del av verden. Opplevelsen av at rette linjer blir skjeve skyldes hevelse i makula, et område på netthinnen som er viktig for skarpsynet. Når den ikke lenger er jevn får du kroket syn. 

Grethe ble naturligvis bekymret for hvordan denne diagnosen ville påvirke hverdagene framover og den aktive livsstilen hennes. Heldigvis kunne øyelegen berolige henne med at dersom våt AMD blir oppdaget tidlig og følges opp, kan tilstanden behandles.

Slik kan du teste synet ditt

Ved å se på rette linjer, som for eksempel flisene på badet, vinduskarmen eller flaggstanga i hagen kan du med enkle grep sjekke synet ditt. Se videoen vi har laget som viser hva du kan gjøre:

Video title

YYMMDD Author/Uploaded by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Har du symptomer eller generelle bekymringer for synet, ta kontakt med legen din.